Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Βάσεις Σχολών 2016

Η πρόβλεψη είναι ότι... δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη


Δεν έχουν περάσει λίγες μέρες που τελείωσαν οι εξετάσεις των μαθητών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχουν ξεκινήσει όπως κάθε χρόνο βέβαια οι αναλύσεις και οι "αποκλειστικές πληροφόρίες" για το που θα πανε οι βάσεις φέτος.

Ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα.
Οι βάσεις διαμορφώνονται απο:
  1. τον αριθμό των εισακτέων στις σχολές (σε συνδυασμό με τον αριθμό των μαθητών που δίνουν)
  2. τις προτιμήσεις των υποψηφίων
  3. το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων 

Ειδικά φέτος έχουμε επιπλέον παραμέτρους που καθιστούν επίφοβη έως αδύνατη την όποια πρόβλεψη - εκτίμηση των βάσεων.

 

Τα επιπλέον δεδομένα είναι ότι φέτος για πρωτη φορά ο βαθμός πρόσβασης θα ταυτίζεται με τον γραπτό βαθμό και δε θα "φουσκώνει" μέχρι +0,6 απο τον προφορικό βαθμό. Αυτό απο μόνο του είναι ικανό να ρίξει τις βάσεις απο 100 έως 600 μόρια, (όσο κατεβαίνουμε σε μόρια τόσο θα πηγαίνει η πτώση προς το 600).
Επίσης φέτος έχουμε αλλαγή του χάρτη των επιστημονικών πεδίων διαφοροποιήθηαν οι σχολές μέσα σε κάθε επιστημονικά πεδίο. Επίσης είχαμε και μείωση απο 6 ή 7 των μαθημάτων που εξεταζόταν κάποιος πανελλαδικά σε 4 ή σπάνια σε 5.
Αν όχι όλοι οι περισσότεροι υποψήφιοι των ιατρικών σχολών πήγαν με 4 μαθήματα αυτό σημαίνει πως θα "κανιβαλήσουν" όλες τις άλλες σχολές του τρίτου επιστημονικού πεδίου οι ίδιοι και δεν θα αφήσουν καιά θέση για υποψήφιους απο αλλο προσανατολισμό μιας και δεν θα έχουν οι ίδιοι τις διεξόδους του παρελθόντος σε πολυτεχνικές σχολές υψηλόβαθμες. Αυτό, σε μικρότερη όμως έκταση θα συμβεί και στις σχολές των Ανθρωπιστικών σπουδών. Επίσης οι υποψήφιοι δεν πήραν 5ο μάθημα απο την αρχή και σοβαρά. Δεν έλαβα υπόψη τους λόγω άγνοιας ότι στην ουσία το 4ο επιστημονικό πεδίο είναι κιμμάτι απο τα σπλάχνα τους. Οι σχολές αυτές θα λείψουν απο τις επιλογές των παιδιών των ανθρωπιστικών σπουδών, τυχεροι όσοι άκουσαν έστω και τελευταία στιγμή τους καθηγητές τους και δήλωσαν τον Φεβρουάριο ότι θα εξεταστούν και στα Μαθηματικά Γ.Π..

Το αργότερο σε δυο χρόνια όλοι οι υποψήφιοι των Ιατρικών σχολών θα εξετάζονται και Μαθηματικά και των Ανθρωπιστικών σε Μαθηματικά Γ.Π. 

και αυτό όχι γιατί είμαι μαθηματικός και με εξυπηρετεί αυτό αλλά γιατί θα καταλάβουν οι μαθητές πως θα πρέπει να "γεμίσουν" το κενό των σχολών που θα δημιουργείται κάτω απο τα 16000 μόρια για τις Επιστήμες Υγείας και κάτω απο τις 14000 για τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Στις Θετικές και Τεχνολογικές επιστήμες μάλλον θα περιοριστούν οι πολλοί υψηλές επιδόσεις όπως και στον  κλάδο Σπουδών  Οικονομίας και Πληροφορικής

Οι υποψήφιοι δε θα πρέπει να επηρεάζονται απο όσα θα βγουν στη δημοσιότητα μέχρι την ανάρτηση των βαθμολογιών τους. Ούτε θα πρέπει να συμπληρώσουν στη συνέχεια το μηχαγρφικό τους με βάσει τις παλιές βάσεις που υπάρχουν αλλά και όσους θα κάνουν εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων. Σίγουρα θα έχουμε περισσότερα ατοιχεία απο όσα έχουμε τώρα αλλά και πάλι η όποια πρόβλεψη θα είναι επισφαλής. 

Οι μαθητές συμπληρώνουν πάντοτε το μηχανογραφικό τους δελτίο έχοντας υπόψη τους ότι έχουν 20.000 μόρια και δηλώνουν τις σχολές κατά φθίνουσα σειρά επιθυμίας και μόνο.


Εύχομαι σε όλους καλά αποτελέσματα και να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό δελτίο με την βοήθεια κάποιου ανθρώπου που να γνωρίζει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου